maandag 18 februari 2008

Bloedige zelfmoordaanslag in Spin Boldak in Kandahar

Bij de plaats Spin Boldak in de provincie Kandahar in zuidelijk Afghanistan zijn maandag zeker 35 mensen omgekomen. Het doel van de aanslag was een konvooi van militairen uit Canada van de ISAF-veiligheidsmacht. Drie Canadezen raakten gewond.

De zelfmoordaanvaller bracht een autobom tot ontploffing op een drukke markt toen de Canadezen passeerden. Daarbij raakten ook 30 mensen gewond. De Taliban hebben de aanslag opgeëist.

Gouverneur Asadullah Khalid zei volgens de BBC dat er 35 burgers werden gedood en er 27 burgers gewond raakten. Verschillende winkels in de buurt vlogen in brand.

De nabijgelegen grens met Pakistan was gesloten als onderdeel van scherpe veiligheidsmaatregelen in verband met de verkiezingen op maandag in dat land.

Maar de Associated Press meldde dat de grens kortstondig werd geopend om gewonden van de explosie over te brengen naar het ziekenhuis in de naburige Pakistaanse stad Chaman.

De aanslag vond plaats op een smalle brug in de drukke stad Spin Boldak die aan de grens met Pakistan ligt.

Taliban-woordvoerder Qari Mohammad Yousuf zei dat de aanval werd uitgevoerd door Taliban-lid Abdul Rahman, aldus de in Pakistan gevestigde Afghan Islamic Press. Volgens de verklaring van de Taliban werden er 10 buitenlandse militairen gedood.

De verklaringen van de Taliban staan erom bekend dat ze melding maken van meer slachtoffers en schade onder de buitenlandse en Afghaanse troepen dan ze in werkelijkheid veroorzaken. Maar dit kan wel het enthousiasme voor de Taliban aanwakkeren.

Gisteren kwamen bij een zelfmoordaanslag in het district Arghandab, eveneens in de provincie Kandahar, meer dan honderd mensen om. deTaliban ontkent de verantwoordelijkheid daarvoor.

Afghanistan wordt getroffen door een opeenvolging van zelfmoordaanslagen. Vorig jaar werden er ongeveer 140 van gepleegd, waarbij ongeveer 700 mensen het leven verloren.

Volgens waarnemers tonen de zelfmoordaanvallen van de laatste dagen, zoals die in Kandahar en het Pakistaanse Parachinar, invloeden van de Qaida.

Ondanks de aanwezigheid van meer dan 50.000 buitenlandse militairen die worden geleid door de NAVO en de Verenigde Staten, in respectievelijk de ISAF-missie en de Operatie Enduring Freedom, maakt de taliban een “comeback” door, aldus het persbureau Reuters, dat ook meldt dat er 140.000 Afghaanse soldaten zijn.

Ondertussen heeft de Duitse Bondskanselier Angela Merkel maandag gezegd dat ze geen noodzaak ziet het mandaat van de ISAF-soldaten uit Duitsland te veranderen die een limiet stellen van 3.500 militairen voor Afghanistan.

Duitsland wordt door de NAVO onder druk gezet om meer soldaten te leveren en die in te zetten in het zuiden van het land.

Afghanistan beleeft de afgelopen twee jaar de bloedigste periode sinds het bewind van de Taliban eind 2001 omver werd geworpen door een door Amerika geleide aanval.

Vorig jaar zijn in het Aziatische land meer dan 6.500 mensen omgekomen in de oorlog en burgeroorlog die er al tientallen jaren woedt.

Zondag vielen er bij een zelfmoordaanslag in het district Argandab in de provincie Kandahar meer dan 100 doden.
Veel doden bij aanslag in Kandahar

Geen opmerkingen: